Maya de Bij

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de Binnenstad van Hoogeveen. Meer karakteristieke bebouwing, pleinen met fonteinen, kleurrijke bloemenborders die van het vroege voorjaar tot laat in het najaar uitbundig bloeien, meer mogelijkheden voor terrassen en de aanleg van een prachtig stadspark.
Onze ambitie is om een bijzonder kindvriendelijke gemeente te zijn en als zodanig bekend staan.
De Binnenstad Hoogeveen heeft daartoe het voortouw genomen en de hulp ingeroepen van het bekendste bijtje van de wereld…. Maya de Bij.

Waarom een bij?

Gebaseerd op ontstaansgeschiedenis Hoogeveen

Ten eerste omdat Hoogeveen haar ontstaan als (veen)kolonie in 1635 heeft te danken aan de bij. Door de boekweit- en bijenteelt. Veenarbeiders konden pas een woning betrekken om te overwinteren als er naast werk ook te eten was. Op het afgegraven veen werd boekweit geteeld, maar daarvoor was bestuiving nodig. De bij zorgde daarvoor en ook het bijproduct honing was ‘goud’. De turf en bijen staan sindsdien dominant in het wapen van Hoogeveen. Kortom, het is historisch verantwoord.


Het afgegraven veen werd in blokken gestapeld (gestoekt).
Het appartementencomplex De Stoeke, midden in de Hoofdstraat,
heeft haar naam daar aan te danken.

Het wapen van Hoogeveen
Het wapen van Hoogeveen met een ‘stoeke’ turf en 2 bijenkorven met bijen. Het wapen is sinds de toekenning in 1819 niet wezenlijk veranderd.

Ten tweede omdat de bij op dit moment wordt bedreigd. De ‘verstening’ van binnensteden en woonwijken verstoord de biodiversiteit en een natuurlijke leefomgeving voor dit nuttige beestje en andere insecten. Een thema dat veel aandacht vraagt en breed gedragen actie nodig heeft. Daar gaan wij een stevige steen aan bijdragen. Kinderen zijn een belangrijke doelgroep als het gaat om overdragen van kennis.

Waarom Maya?


Maya staat bekend om haar hulpvaardigheid, betrouwbaarheid & vrijgevigheid. Ze zorgt voor anderen, is nieuwgierig, stelt veel vragen en leert uit de verschillen met anderen en van haar fouten. Maya en haar vrienden zijn een voorbeeld van een realistische vriendengroep waar jonge kinderen toe behoren. Daarnaast is de natuur een uitermate belangrijk element in haar leven, waar heel respectvol mee wordt omgesprongen.


Maya de Bij is wereldberoemd. In bijna 190 landen wordt Maya de Bij uitgezonden op TV of zijn er boekjes van haar uitgegeven. Hier zie je haar met haar vriendje Willy tijdens de zoektocht naar het Gouden Ei.


Maya de Bij voelt zich helemaal thuis in de kleurrijke bloembakken in de Binnenstad

Wat merk je van de aanwezigheid van Maya in de binnenstad?

Zichtbaarheid

Wij hebben Maya de Bij zichtbaar gemaakt in en rond Hoogeveen. Maya de Bij heet bezoekers welkom in Hoogeveen langs alle invalswegen. In de kleurrijke borders in de Binnenstad zijn levensgrote blow-up’s geplaatst van Maya. Lichtmasten zijn voorzien van kleurrijke banners met afbeeldingen van Maya en haar vriendjes in een natuurlijke omgeving.

Beleving

 

Wij hebben Maya de Bij doeboekjes ontworpen met raadsels, puzzels en een interactieve speurtocht door de Binnenstad. De boekjes worden gratis uitgedeeld door de lokale middenstand.


Het Maya Doeboekje ligt in alle winkels in de Binnenstad. Neem er gratis een mee.


Maya was al even ‘live’ in Hoogeveen aanwezig tijdens de premiere van de bioscoopfilm ‘Maya en het Gouden Ei’. Tijdens de Pulledagen en andere feestelijke momenten organiseert Binnenstad Hoogeveen leuke Meet&Greet sessies met Maya.

Maya is er bij…

Maya de Bij is elke zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur aanwezig in de Binnenstad. Kinderen vinden het fantastisch!
Ook is ze te ontmoeten op Koopzondagen van 13:00 tot 17:00 uur, bij activiteiten tijdens de Pulledagen (donderdags), het Stadslichtfestival, Picknick in het Park, en activiteiten die voor jonge kinderen (3-8 jaar) worden georganiseerd in Hoogeveen en de regio.

3D ‘selfie’beeld

 

Ook in de Binnenstad wordt een ‘selfie’ beeld van Maya de Bij geplaatst. Hier kunnen kinderen ‘selfies’ nemen of door anderen met Maya op de foto worden gezet.


Met Maya de Bij op de foto. Het kan in het centrum van Hoogeveen.