Hoogeveen en de Binnenstad

Hoogeveen is met ruim 56.000 inwoners één van de grotere plaatsen in Drenthe. Gelegen in Zuidwest-Drenthe aan een knooppunt van belangrijke verkeersaders (A28/A37/N48) die Noord-Nederland en Duitsland verbindt met het westen en zuiden van ons land. Hoogeveen is in 1625 ontstaan toen het afgraven van turf werk bood aan talloze landarbeiders. In het hele gebied in en rond Hoogeveen werden kanalen en sloten gegraven om de turf af te voeren. De meeste zijn ondertussen gedempt, maar aan de infrastructuur is de geschiedenis nog wel te zien.

Lange tijd was Hoogeveen een van de belangrijkste doorvoerplaatsen van turf in het Noorden. Op de afgegraven gronden mochten de landarbeiders boekweit verbouwen. Een plant die een belangrijke voedselbron was in die tijd. ‘smorgens als ontbijt boekweitpap en als lunch in het veld pannenkoeken van boekweit. Om de plant tot wasdom te laten komen was het noodzakelijk om bijen te houden die voor de bestuiving zorgden. Mooie bijkomstigheid was de honing die de bijen produceerden. Dat bracht naast voeding ook geld in het laatje. Honing werd een belangrijk streekproduct. De turf en de bijen zijn tot op de dag van vandaag terug te vinden in het wapen van Hoogeveen.

In september 1883 stapte Vincent van Gogh in Hoogeveen uit de trein, om hier in Drenthe inspiratie op te doen. Hij verbleef hier 3 weken om vervolgens verder te reizen naar Nieuw-Amsterdam. Hij schreef aan zijn broer Theo, ‘Veel bijenkorven, hier overal’. In september 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh Drenthe heeft bezocht en zijn talent hier heeft ontwikkeld. Dit wordt uitgebreid gevierd in de hele provincie, zo ook in Hoogeveen. Een expositie op het perron van het station van Hoogeveen, stadswandelingen, vaar- en fietstochten, een familiespeurtocht door de binnenstad, een enorme muurschildering met een zelfportret en talloze activiteiten houden de herinnering levend.

Binnenstad Hoogeveen

De binnenstad is van Hoogeveen telt zo’n 250 centrum-ondernemers. Winkels, horeca, bioscoop en theater. De Hoofdstraat is een langgerekte brede boulevard en herbergt een van de grootste waterkunstwerken van Europa; de Cascade. Deze 250 meter lange waterpartij meandert op de plek waar vroeger het kanaal heeft gelegen. Hoogeveen kent overigens nog veel autonome winkels met een rijke historie, maar ook grootwinkelbedrijven hebben hier een plek gevonden. In de zomermaanden is de binnenstad rijk aangekleed met veelkleurige bloemen en planten. In de winter versieren 300.000 ledlampjes als kerstverlichting het winkelgebied en zorgen daarmee voor een feeërieke sfeer.

Parkeren

In Hoogeveen kan vrijwel achter elke winkel geparkeerd worden. De binnenstad wordt aan alle kanten omringt door parkeerpleinen. Komend vanaf het knooppunt Hoogeveen rijden bezoekers binnen 3 minuten parkeergarage De Kaap in en wandelen vervolgens direct de binnenstad in. Naast de parkeergarage ligt een gloednieuw stadspark met sport- en speelmogelijkheden voor kinderen.

Bezienswaardigheden

De oudste pandjes van Hoogeveen stammen nog uit de 17e eeuw en staan rond ‘het kruis’, het vroegere knooppunt van vaarwegen aan het begin van de Hoofdstraat. Zo staat er het huis met de duivengaten en ’t olde Schippershuus. De Grote Kerk is een 17e eeuwse Kruiskerk, die overigens geen kruiskerk meer is. Korenmolen de Zwaluw is trouwens ook een bezoekje waard. In Hoogeveen staat ook nog een ‘Van Goghhuis’, maar dat is niet voor publiek toegankelijk. Bezoekers die met de trein arriveren zijn er slechts 500 meter van verwijderd, want het pand staat aan de Pesserstraat.

Activiteiten in de binnenstad

Op donderdagen en zaterdagen is er een uitgebreide weekmarkt in de binnenstad. Iedere laatste zondag van de maand is het koopzondag en zijn de winkels van 13:00-17:00 u geopend. Op zaterdagen, koopzondagen en tijdens feestelijke momenten wandelt Maya de Bij door de binnenstad om met kinderen op de foto te gaan. In april start en finisht de Cascaderun met zo’n 7500 deelnemers in de binnenstad. Tijdens Koningsdag is de binnenstad eigenlijk een grote braderie/vrijmarkt met artiesten en muziek, in juni vindt  het korenfestival plaats en vervolgens in de zomermaanden zijn er 5 Pulledagen op donderdag. De intocht van Sinterklaas wordt altijd groots gevierd en het jaar wordt afgesloten met het Stadslichtfestival en het Winterbierenfestival. Meer over alle activiteiten is te vinden in de agenda op deze website.

Cultuur

Theater de Tamboer heeft een rijk en gevarieerd programma en trekt bezoekers uit een grote regio. Kijk voor het actuele programma op detamboer.nl. De Vuebioscoop toont alle grote films en de zalen behoren tot de meest luxueuze van Nederland. Liefhebbers vinden het volledige programma op vuecinemas.nl/vue-cinemas/hoogeveen. Een bezoekje aan de bibliotheek is ook een aanrader. Het fungeert ook als museum. Tot de vaste tentoonstelling behoort onder meer een replica van de oudste boot ter wereld; de Kano van Pesse. Deze kano is maar liefst 8.000 jaar voor Christus gebouwd en is in 1955 gevonden bij Pesse. Ook leuk is een stadswandeling met gids of loop zelf de Trommelslagerroute. Ben je met het gezin op pad, dan is de familiespeurtocht met Vincent van Gogh erg leuk en leerzaam.